Iz društava Vijesti 05. Svibanj 2018.

Sveti Florijan – Dan vatrogasaca

Zagrebački vatrogasci su 4. svibnja na posebno svečani način obilježili Dan vatrogasaca. Proslava je započela u prijepodnevnim satima kada su predstavnici VZ Grada Zagreba i DVD-a Zagreb položili vijenac na spomenik ocu vatrogastva Đuri Stjepanu Deželiću.

Poslijepodne proslava je nastavljena nastupom počasne vatrogasne postrojbe koja je na Gornjem gradu na povijesnom trgu sv. Marka izvela za ovu prigodu posebno pripremljene koreografije. U programu je sudjelovala violončelistica Ana Rucner i puhački orkestar DVD-a Kašina koji su izveli “Odu radosti” koja je himna EU te državnu i vatrogasnu himnu, koje su u ovoj izvedbi zvučale vrlo posebno.

Po završetku programa petstotinjak vatrogasaca uputilo se u crkvu sv. Marka gdje je služena sveta misa za Sv. Florijana, nebeskog zaštitnika i za sve vatrogasce Zagreba. Umjetnica Ana Rucner izvela je tijekom svečanog misnog slavlja u pratnji orgulja skladbu “Ave Marija”. Uz predstavnike DVD-a i JVP Grada Zagreba nazočno je bilo vodstvo VZGZ: predsjednik Zlatko Križanić, zapovjednik Javor Lozar, tajnik Damir Vlahović i zapovjednik JVP Siniša Jembrih te članovi Upravnog odbora Zajednice.

Nakon svete mise vodstvo i predstavnici vatrogasaca uputili su se u baroknu palaču Dverce na svečani prijem kod gradonačelnika Milana Bandića. Na prijemu su uz gradonačelnika nazočni bili pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić i drugi suradnici. Njima su se prigodnim riječima obratili predsjednik Zajednice Križanić i gradonačelnik Bandić, a tom su prilikom svečano proglašena najuspješnija društva za proteklu 2017. godinu te su njihovim predstavnicima uručeni pehari.

Najuspješnija društva u protekloj godini bila su:

  1. DVD Moravče sa 1113 bodova
  2. DVD Hrašće sa 1061 bodom
  3. DVD Granešina sa 827 bodova

Poveznica na slike

DR

Najnovije objave: " Iz društava,Vijesti"

Prikaži sve