Rad s djecom i mladeži

U želji za održavanjem stabilnog broja članstva u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, velika pažnja poklanja se radu s mladeži. Za mladež se organiziraju predavanja o preventivnim aktivnostima te natjecanja i kvizovi.Svake godine održava se i susret vatrogasne mladeži Hrvatske i Slovenije na kojem također sudjeluju članovi iz VZ Grada Zagreba. Za mlađe članove je također u ljetnim mjesecima organiziran boravak u vatrogasnom kampu Fažana i odmorištu Novi Vinodolski gdje kroz razne aktivnosti uče o osnovama vatrogasne djelatnosti. U školama i vrtićima izvode se predavanja o preventivnim mjerama zaštite od požara i pokazne vježbe. Na taj način djeluje se ne samo edukativno i preventivno, već i populariziramo vatrogastvo među najmlađom populacijom.

Veterani

Vatrogasna zajednica ne zaboravlja niti svoje starije vatrogasce.Tako se već deset godina za redom organiziran susret vatrogasaca – veteran. Na susretu se svake godine dodijeljuje pet službenih odlikovanja VZ Grada Zagreba „vatrogasni veteran“ u skladu s donesenim kriterijima zaslužnim članovima DVD-a. Uz zajedničku večeru i zabavni program dodjeljivale se i druge prigodne nagrade, na primjer: za najboljeg pjevača, za najbolji plesni par i sl.

Na zavjetnom hodočašću u Mariju Bistricu, na inicijativu Gradonačelnika gospodina Milana Bandića i Poglavarstva Grada Zagreba, već niz godina za redom uz kulturno umjetnička društva i lovce organizirano sudjeluju i vatrogasci Grada Zagreba, te tako svake godine sudjeluje petstotinjak članova. Naravno da vatrogasci Grada Zagreba svake godine sudjeluju i u hodočašću vatrogasaca koje organizira Hrvatska vatrogasna zajednica te tom prilikom u Mariju Bistricu hodočasti stotinjak članova iz VZ Grada Zagreba.

S obzirom da niti vatrogastvo ne može bez suvremene informatičke tehnologije, sva društva opremljena su informatičkom opremom. Na taj način stvoreni su preduvjeti za bržu elektronsku komunikaciju, a u funkciji je i Internet stranica Zajednice, gdje su dostupne informacije o aktivnosti Zajednice i njenih vatrogasnih društava.