Vijesti 08. Kolovoz 2019.

Sastanak EU projekta FireVall

Članovi Vatrogasne zajednice Grada Zagreba sudjelovali su na petom i posljednjem sastanku partnera EU projekta FireVall koji se održao 10. i 11. srpnja u gradu Sevlievo u Bugarskoj. Domaćin sastanka bio je bugarski partner, udruga Devetaki Plateau koja djeluje na području tri općine (Sevlievo, Letnica i Loveč) smještenih u centralnom dijelu Bugarske na sjevernim obroncima planine Balkan i na početku Dunavske ravnice. Glavni ciljevi udruge su ekonomski i kulturni razvoj spomenute regije i općenito poboljšanje kvalitete života stanovništva tog područja. S obzirom na postavljene ciljeve, udruga usko surađuje i sa ostalim udrugama tog, ali i šireg područja te između ostalog i sa dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Na tom području djeluje oko 129 dobrovoljnih vatrogasaca raspoređenih u dobrovoljne postrojbe po pojedinim općinama. Broj dobrovoljnih vatrogasaca u svakoj općini ovisi o broju stanovnika pojedine općine.

Na sastanku je dan presjek dosadašnjih aktivnosti; svaki od partnera je pripremio komparativni prikaz tema koje su bile diskutirane tijekom projekta; organizacija vatrogastva (profesionalnog i dobrovoljnog) u zemljama partnera, načini regrutiranja i motiviranja novih članova u dobrovoljna društva, pravni i financijski okviri djelovanja DVD-a te osposobljavanja i usavršavanja dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca. Raspravljalo se o primjerima dobre prakse te mogućnostima njihove implementacije kod ostalih partnera. Sudionici su posjetili dobrovoljno vatrogasno društvo u gradu Letnici i profesionalnu postrojbu u Sevlievu te dobili bolji uvid u organizaciju bugarskog vatrogastva. U Letnici je organiziran i sastanak s gradonačelnikom i regionalnim vatrogasnim zapovjednikom na kojem se detaljnije razgovaralo o ustroju vatrogastva u Bugarskoj i ostalim zemljama partnera. Između ostalog, započeli su i dogovori o daljnjoj zajedničkoj suradnji i temama koje bi bile zanimljive svim partnerima.

FireVall projekt je prvi projekt financiran fondovima EU u kojem su sudjelovali i zagrebački vatrogasci. Sudjelovanjem u ovom projektu stečeno je veliko iskustvo u provedbi europskog projekta i nova poznanstva koja će omogućiti daljnju suradnju s kolegama iz cijele Europe.

Web stranica projekta: www.firevall.eu

Marija Vugrinec

Najnovije objave: " Vijesti"

Prikaži sve