Vijesti 30. Rujan 2014.

Međunarodna vježba spašavanja

U Sloveniji je 20. rujna 2014. godine u mjestu Puščava, općina Šentrupert (oko 90 km od Zagreba), održana vježba koju su organizirali slovenski vatrogasci, Zavod Vizija Varnosti i ostale hitne službe, u sklopu redovite obuke slovenskih vatrogasaca. Od strane predstavnika Zavoda Vizija Varnosti, zamoljeni smo da se uključimo u vježbu zajedno s USAR timom Slovenije iz Ljubljane. O toj vježbi nas je informirao voditelj našeg tima, g. Miroslav Merčep. Plan je bio da naša Jedinica za spašavanje u ruševinama Grada Zagreba dođe na zahtjev slovenskih hitnih službi kako bi pomogla u spašavanju u ruševinama.

U vježbi je sudjelovalo 15 vatrogasaca osposobljenih za spašavanje u ruševinama Jedinstvenog vatrogastva Grada Zagreba, koristeći sljedeću opremu: tehničko vozilo s kranom iz VP Centar Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, teretni MAN iz VP Žitnjak, prikolica Paratech koju je vukao Land Rover iz DVD-a Kašina, te Land Rover iz DVD-a Gračani za prijevoz ljudstva.

U dogovoru s Hrvatskom i Slovenskom graničnom policijom, granica se prelazila bez zaustavljanja. Na slovenskoj strani, dočekali su nas slovenski policajci na motoru i ispratili do mjesta intervencije. Cilj vježbe bio je da pokušamo biti samodostatni tijekom cijele vježbe, ne tražeći pomoć od domaćih snaga, uključujući prehranu i vodu. Taj je cilj u potpunosti ostvaren, što je dokazalo da ispravno planiramo i imamo dovoljno sredstava da budemo samodostatni na intervencijama izvan teritorija Grada Zagreba, pa čak i izvan granica Republike Hrvatske.

Što se tiče samih vještina, pokazali smo da ne zaostajemo u odnosu na ostale snage koje su sudjelovale na vježbi, a korištenjem Paratech opreme, pokazali smo da smo u nekim segmentima čak i ispred snaga koje su vježbale s nama.

Na vježbi je sudjelovalo oko 600 predstavnika svih slovenskih hitnih službi (policija, vatrogasci, USAR, potražni psi, slovenski GSS, vojska, markiranti CZ), te službi iz Austrije, Italije i Srbije, bilo kao sudionici ili kao promatrači.

DR

Najnovije objave: " Vijesti"

Prikaži sve