Intervencije 29. Siječanj 2020.

Zagrebački vatrogasci u 2019.

I radnim danima i vikendom, kao i za vrijeme praznika, u prosjeku su zagrebački vatrogasci izlazili na intervencije čak 11 puta dnevno tijekom 2019. godine. Spremni su za izlazak u roku od 60 sekundi, a na mjesto intervencije stižu u najviše 7 minuta. U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zagreb zaposleno je 316 profesionalnih vatrogasaca raspoređenih u pet vatrogasnih postaja, uz pomoć 2500 dobrovoljnih vatrogasaca iz 57 DVD-a udruženih u Vatrogasnu zajednicu Grada Zagreba. Zagrebački dobrovoljci posebno su se istaknuli u protekloj godini, obavivši 70 posto više intervencija nego u prethodnoj godini.

Od ukupno 3971 izlaska protekle godine, 2066 su bili tehničke intervencije, uključujući uklanjanje stabala s ceste, intervencije u prometu te spašavanje životinja. Vatrogasci su uspješno spasili 67 četveronožnih, ali i drugih životinja, dok su izvlačili 116 osoba iz zaglavljenih dizala. Ukupno su na različite načine pomogli 287 građana, uključujući i 20 slučajeva skidanja prstenja s prsta. Nažalost, u događajima na kojima su intervenirali, vatrogasci su imali 91 smrtno stradalu osobu.

Što se tiče samih požara, u Zagrebu ih je bilo 1295, što iznosi prosjek od tri i pol požara dnevno. Požara na otvorenom prostoru bilo je 699, dok su požari u građevinama iznosili 456, dok su vatrogasci izašli na čak 610 izvida ili lažnih dojava. Također su 284 puta ispumpavali vodu iz poplavljenih objekata, a održano je i 192 edukacija s ukupno 5600 polaznika.

Zagrebački vatrogasci imali su čak 98 medijskih istupa, među kojima treba istaknuti tzv. tetris izazov, kao i plakate s hitnim koridorom postavljene diljem zemlje. Veliki požar na Jakuševcu istaknuo se kao jedna od najzahtjevnijih intervencija prošle godine, tijekom koje su vatrogasci bili angažirani danima. Također, skladište na Zapadnom kolodvoru je gorjelo u dva navrata, dok je piroman u pet dana zapalio osam automobila. U svibnju je ponovno olujno nevrijeme zahvatilo grad i okolicu, tijekom kojeg je zabilježeno 415 intervencija u prvih 30 sati, a ukupno je bilo 725 intervencija do završetka sanacije posljedica. Zagrebački vatrogasci prošle su godine ponovno priskočili u pomoć prilikom gašenja požara u priobalju, a jedini dan u godini kada nije zabilježena niti jedna intervencija bio je 13. veljače 2019. godine, dan prije Valentinova.

DR (izvor: Jutarnji list)

Najnovije objave: " Intervencije"

Prikaži sve