Intervencije 23. Ožujak 2020.

Jak potres u Zagrebu

Jak potres u Zagrebu

U nedjelju, 22. ožujka u 6:24 sati, potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru sa epicentrom na području Podsljemena, između Markuševca i Čučerja, snažno je zatresao šire zagrebačko područje. Prvi su građanima u pomoć pritekli zagrebački vatrogasci iz JVP Zagreb, kao i 57 vatrogasnih društava VZ Grada Zagreba, samo dvije minute nakon potresa. Vatrogasci su tako do 10 sati izašli na preko 50 intervencija, među kojima su, uz spašavanje osoba, bila i tri požara. Uspješno je ugašen veći požar u telefonskoj centrali HT-a u Draškovićevoj ulici, požar trafostanice na Bukovcu te požar krovišta u Kozari putevima. Osim tih intervencija, odmah je započelo saniranje posljedica potresa, pa su vatrogasci uklanjali oštećene dimnjake i dijelove krovova te objekata.

U potresu je ozlijeđeno tridesetak građana, od kojih je dvanaest zadržano na liječenju, dok se jedna petnaestogodišnja djevojka, vrlo teško ozlijeđena, izgubila bitku za život. Više od 700 objekata je oštećeno, a srušio se i vrh jednog od tornjeva Zagrebačke katedrale, simbola Zagreba. Hrvatska vojska i Civilna zaštita uključile su se u raščišćavanje gradskog središta. Mnoge obiteljske kuće i sakralni objekti u podsljemenskom dijelu također su teško oštećeni, pa u neke nije moguć povratak stanovnika.

Zagrebačke bolnice smještene u zgradama starijim od stotinu godina također su pretrpjele značajna oštećenja. Bilo je stoga potrebno organizirati evakuacije bolesnika iz oštećenih dijelova Traumatološke bolnice, rodilišta Petrova, ortopedije Šalata, dječje bolnice Klaićeva i plućne bolnice Jordanovac. U evakuacije je bila uključena Hrvatska vojska te stotinjak članova navijačke skupine BBB. Grad je organizirao podjelu toplih obroka, toplog čaja i vode u bocama na nekoliko lokacija. Dvjestotinjak građana koji se nisu mogli vratiti u svoje domove smješteno je u studentski dom Cvijetno naselje.

Gradonačelnik Zagreba proglasio je stanje elementarne nepogode, a Ured za hitna stanja organizirao je brze preglede objekata temeljem statike istih. Veliko HVALA našim junacima vatrogascima, posebice dobrovoljnima, koji su u trenutku dvostruke opasnosti ostavili svoje obitelji i nesebično priskočili u pomoć svojim sugrađanima.

DR

Najnovije objave: " Intervencije"

Prikaži sve