In memoriam 06. Kolovoz 2012.

SREČKO VUZEM 1930. – 2012.

Član DVD-a Zagreb gospodin Srečko Vuzem preminuo je 12. srpnja u 83. godini života. Velečasni Srečko Vuzem rođen je u Brezovoj Gori, općina Bednja u Hrvatskom zagorju 3. siječnja 1930. godine. Po završetku bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, zaredio se i postao RKT svećenikom te je tu dužnost vršio punih 57 godina. Član DVD-a Jasenovac postao je 9. veljače 1960. godine, a 1978. godine prešao je u DVD Zagreb. I pored svih svojih mnogobrojnih obaveza svećenika vrlo aktivno je sudjelovao u radu društva. Obnašao je dužnosti tajnika i blagajnika, kako matičnog vatrogasnog društva tako i Vatrogasnog saveza općine Centar – Zagreb, a u više mandata bio je član Upravnog odbora DVD-a Zagreb.

Sudjelovao je u mnogim aktivnostima VZ Grada Zagreba te nesebično pomagao svim vatrogascima, posebice bratskom društvu Hrašče te susjednom i prijateljskom društvu Gračani. Sa svojim prijateljima vatrogascima dijelio je dobro i zlo te mu ništa pri tome nije bilo teško. Često se volio šaliti i bio velika potpora bilo na vatrogasnim vježbama, skupštinama ili proslavama prijateljskih društava ili pak prilikom posjetima starijim i bolesnim članovima, kojima je trebalo pružiti utjehu.

Srečko je osim svećeničkog, koje mu je bilo životni poziv, jako volio i vatrogasno zanimanje te se osposobio za sva vatrogasna zvanja, od vatrogasca 1972. godine, do višeg vatrogasnog časnika I klase koje je stekao 1988. godine. Za svoj doprinos vatrogastvu nagrađivan je najvišim vatrogasnim priznanjima: 1995. Medaljom za posebne zasluga, 2006. Poveljom Đure Deželića, a 2010. godine primio je spomenicu vatrogasni veteran povodom 50 godina rada u vatrogasnoj organizaciji. Mnoge članove svog, ali i drugih vatrogasnih društava pratio je kao svećenik i prijatelj u raznim trenucima života, od pružanja svetih sakramenata, do ispraćaja na posljednji počinak. Redovno je aktivno sudjelovao u misnom slavlju povodom obilježavanja Dana Svetog Florijana – zaštitnika vatrogasaca, čiji je zagovor uvijek zazivao. Šalio se uvijek i do posljednjeg dana, prilikom posjeta članova društva u svećeničkom domu na Zagrebačkom Kaptolu i nikad nije dao naslutiti ništa o svojim teškoćama i problemima.

Članovi DVD-a Zagreb zahvalni su svom velikom prijatelju velečasnom Srečku za sve ljudsko djelovanje i pomoć svakom članu kada je to bilo potrebno, a za uzvrat njegov će lik zauvijek ostati zapisan na najsvjetlijim stranicama 140 godina duge povijesti najstarijeg društva u Zagrebu.

Najnovije objave: " In memoriam"

Prikaži sve