In memoriam 13. Kolovoz 2012.

PAVLE BONETTI 2001. – 2012.

Prošlo je 11 godina od kada su se posljednji puta prijatelji iz vatrogasnih društava, članovi obitelji i predstavnici MUP-a oprostili u zagrebačkom krematoriju od Pavla Bonettija. Prerana smrt zatekla je g. Bonettia 17. kolovoza 2001. godine na dužnosti predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Zagreba i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zagreb u 71. godini života.
Pavle Bonetti rodio se u Splitu 1930. godine, gdje je završio osnovno školovanje, a zatim dolazi u Zagreb. Nakon završene gimnazije studirao je na Tehničkom fakultetu, a zaštitom od požara bavio se od 1955. Svoju impresivnu vatrogasnu karijeru započeo je kao mladi inženjer kemije zaposlivši se na mjestu savjetnika, a 1970. godine postavljen je na zapovjednu dužnost te nakon toga postaje zapovjednikom Vatrogasne brigade Zagreb. Od 1957. kad je otvorena pa do 1967. godine, uz redovne poslove, predavač je i u Vatrogasnoj školi. Uvaženi stručnjak i iskusni vatrogasac pokazao se i kao vrstan organizator, te tako od 1978. do 1993. godine obnaša dužnost načelnika Centra zaštite od požara Zagreb, a nakon toga mu je povjerena dužnosti Područnog vatrogasnog zapovjednika u Policijskoj upravi Zagreb. Do odlaska u mirovinu 1996. godine, obnaša dužnost načelnika Odjela za vatrogastvo te načelnika Sektora zaštite od požara i civilne zaštite PU Zagrebačke.
Uz profesionalne dužnosti svojim djelovanjem kontinuirano doprinosi dobrovoljnom vatrogastvu, gdje je više godina obnašao dužnost predsjednika matičnog DVD-a Zagreb i dužnost predsjednika VZ Grada Zagreba, a svojim je radom postigao veliki napredak vatrogasne organizacije u Gradu Zagrebu. Imao je velik osjećaj odgovornosti za rad, za zajedništvo i zalaganje, a iznad svega bio je brižan u radu s mladim vatrogasnim članovima na koje je nesebično prenosio svoje znanje. I u svoje slobodno vrijeme, taj marljivi vatrogasac bavio se strukom, često kao mentor na Višoj školi za sigurnost na radu i zaštitu od požara.
Za Domovinskoga rata Pavle Bonetti organizirao je postrojbe za gašenje požara u rafineriji nafte Sisak, kao i u Petrinji u vrijeme agresorskih razaranja, te na području Zagreba i Zagrebačke županije. Tijekom oslobodilačkih akcija “Bljesak” i “Oluja” sudjelovao je također u organiziranju ekipa obveznika civilne zaštite.
Za cjelokupan svoj rad odlikovan je mnogim visokim vatrogasnim odlikovanjima, među kojima i najvišim državnim. Njegov lik i doprinos vatrogastvu zauvijek će ostati upisani u 140 godina dugoj povijesti Zagrebačkog vatrogastva, a svakako se može svrstati među najveće članove vatrogastva u Republici Hrvatskoj.

Najnovije objave: " In memoriam"

Prikaži sve