Vijesti 08. Listopad 2017.

Dan otvorenih vrata JVP Zagreb

Dan otvorenih vrata JVP Grada Zagreba, koji se održava početkom listopada, ove godine održan je u subotu, 7. listopada. Spomen je to na obljetnicu osnutka Zagrebačke vatrogasne službe, koja je osnovana 1. listopada 1910. godine. Tako tradicionalno prve subote u listopadu JVP Zagreb otvara vrata najstarije postaje, pod nazivom Centar, u Savskoj ulici 1, gdje je ujedno smješteno i sjedište postrojbe. Toga dana vrata su doslovno širom otvorena, kako glavna ulazna, tako i vrata na svim garažama i ostalim prostorijama koje koriste vatrogasci. Od devet sati tog predivnog sunčanog jutra, građani su započeli s obilaskom postaje, a najvjerniji posjetitelji bila su djeca svih uzrasta. Bilo je tu, uz dobrovoljne vatrogasce i pripadnike vatrogasne mladeži zagrebačkih društava, ali i onih iz okolice grada pa i susjednih gradova. Manifestaciju su ponovno posjetili i predstavnici vatrogasaca mjesta Stinjaki iz Gradišća u Austriji, koji tim povodom dolaze već niz godina.

Domaćini su se potrudili pa su ove godine pripremili još bogatiji program. Uz izložena vozila, opremu i tehniku, prikazan je rad s opremom za izbavljanje iz dubina i visina uz posebnu opremu za izvlačenje u ruševinama. Vatrogasci su pokazali opremu za spašavanje osoba iz vozila kod prometnih nezgoda, a zorno je pokazano što se dogodi kada se upaljena masnoća pokuša gasiti vodom. Za najmlađe je pripremljeno vježbalište gdje su se mogli okušati u gašenju makete kuće vodom D mlazom, kao i spašavanju plišanih medvjedića prolaskom kroz mali poligon. Svatko se mogao natjecati u brzom odijevanju vatrogasnog intervencijskog odijela, a najveći red bio je kod bazena gdje su djeca strpljivo čekala na kratku vožnju gumenim čamcem.

I ovog su puta u manifestaciji sudjelovali partneri, pa je tako Zagrebačka policija sudjelovala sa akcijom sigurnosti u prometu, HAK je također na posebnoj opremi prikazao djelovanje sigurnosnih pojaseva, a JUMICAR je postavio prometni poligon na kojem su najmlađi upravljali maketama vozila na električni pogon. Uz neizostavne vatrogasce motoriste, takozvane motogasce, posjetiteljima su svoje koreografije prikazali pripadnici počasne postrojbe VZ Grada Zagreba, kao i Zagrebačke mažoretkinje.

Uz domaćina, zapovjednika JVP Sinišu Jembriha, bili su nazočni dužnosnici VZ Grada Zagreba: predsjednik Zlatko Križanić i zapovjednik Javor Lozar, a svojim se sugrađanima u obilasku pridružio i gradonačelnik Milan Bandić.

Domaćini su za posjetioce pripremili i okrjepu, pa je tako tijekom prije podneva podijeljeno čak 1200 porcija graha uz čaj i sokove za piće. Druženje građana sa svojim vatrogascima potrajalo je sve do 14 sati, nakon čega su vatrogasci pospremili opremu i vratili se svojim redovnim dužnostima.

Poveznica na slike

DR

Najnovije objave: " Vijesti"

Prikaži sve