Vijesti 31. Svibanj 2020.

Dan grada Zagreba

Dan grada Zagreba obilježava se 31. svibnja na spomen događaja iz 1731. godine kada je uslijed požara, koji je zahvatio tadašnji Gradec i susjedni Kaptol, na neobjašnjiv način ostala sačuvana slika Majke Božje od Kamenitih vrata. Naime, pretražujući zgarište kod Kamenitih vrata građani su pronašli neoštećenu sliku Majke Božje usred pepela. Izgorio je čak i drveni okvir, ali se vatra na čudesan način zaustavila kad je došla do Bogorodičinog lika. Svjedočanstvo o tom čudu zapisao je poznati hrvatski povjesničar Adam Baltazar Krčelić.

Otkad se dogodilo to čudesno spašavanje iz vatre, stanovnici Gradeca, a kasnije i Zagreba, na poseban način štuju tu sliku. Izgradili su joj oltar unutar obnovljenih Kamenitih vrata i sve do danas ostao je običaj da se prolaznici poklone i prekriže pred slikom. Mnogi se pobožni Zagrepčani pred slikom i mole, uzdajući se u pomoć Bogorodice. Postoji i gradski običaj paljenja svijeća pred slikom iz zahvalnosti za Marijinu pomoć u nekoj krizi.

Slika je dimenzija 57×47 centimetara, naslikana je na lanenom platnu, a potječe iz 16. stoljeća. Prikazuje Bogorodicu kako desnom rukom drži malenog Isusa, a lijevom lješnjak. Na dnu slike je Mjesec, a Bogorodica je ogrnuta plaštom sa zlatnim zvijezdama. Godine 1778. zagrebački majstor Ivan Korta izradio je željeznu ogradu pred slikom, u baroknom stilu. Prilikom 200. obljetnice čudesnog očuvanja slike, 31. svibnja 1931. godine, Gospa je svečano okrunjena zlatnom krunom. Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić proglasio je Majku Božju od Kamenitih vrata zaštitnicom grada Zagreba, a od 2000. godine taj se dan obilježava kao Dan grada Zagreba.

Ove godine prilikom obilježavanja Dana grada u posebnoj procesiji u kojoj su radi pandemije sudjelovale tri grupe, jednu grupu činili su Zagrebački vatrogasci. Grad se na ovaj način, dajući svojim vatrogascima posebnu čast, još jednom htio zahvaliti svim žurnim službama koje su priskočile u pomoć građanima nakon potresa 22. ožujka.

Ranije tijekom dana na svečanoj akademiji povodom proslave Dana grada, dodijeljena je Medalja Grada Zagreba Vatrogasnoj zajednici Grada Zagreba i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba zbog nemjerljivog doprinosa u spašavanju života građana i imovine nakon potresa.

DR

Najnovije objave: " Vijesti"

Prikaži sve