Vijesti 25. Kolovoz 2014.

Aktivnosti VZ

Prije nekoliko godina imao sam priliku upoznati kolegu Franu Lucića, jedinog preživjelog vatrogasca iz Kornatske tragedije, tijekom jednog od njegovih boravaka radi liječenja u KB Dubrava u Zagrebu. Naravno da mi je, posebno kao vatrogascu, bila velika čast stisnuti ruku tom čovjeku. U kratkom razgovoru koji smo tom prilikom vodili, pošto sam se predstavio kao kolega vatrogasac, g. Lucić me upitao čime se uopće bave dobrovoljni vatrogasci u Zagrebu. Upravo radi tog pitanja odlučio sam napisati ovaj tekst, u ovom ljetnom periodu kada je kod nas u Zagrebu vrijeme godišnjih odmora i vlada neka vrsta zatišja, a kako bi stručnu vatrogasnu kao i svekoliku javnost upoznao sa nekim činjenicama iz rada Vatrogasne zajednice Grada Zagreba.

ČLANSTVO U protekloj 2013. godini u VZ Grada Zagreba bilo je udruženo 57 dobrovoljnih vatrogasnih društava sa ukupno 8656 članova. Struktura članstva u društvima je sljedeća: 533 člana djece uzrasta od 6 do 12 godina 1649 članova mladeži od 12 do 18 godina 3534 člana vatrogasnih postrojbi 2940 pričuvnih članova. Već više od deset godina VZGZ sustavno prati rad svih DVD-a članica temeljem utvrđenih kriterija svake se godine nakon završenog ocjenjivanja izradi bodovna lista. Navedena lista jedan je od kriterija i za financiranje rada društava. Temeljem navedenog ocjenjivanja najuspješnija društva u protekloj godini bila su:

  1. DVD Hrašće
  2. DVD Dragonošec
  3. DVD Dankovec

OSPOSOBLJAVANJA Velika se važnost pridaje osposobljavanju članstva kroz školovanja za vatrogasna zvanja, osposobljavanja za specijalnosti ili pak kroz razne tematske seminare. Tako je u 2013. godini za vatrogasna zvanja ukupno osposobljeno 593 članova DVD-a i to: vatrogasna mladež: 119 članova vatrogasac: 162 člana vatrogasac 1. klase: 147 članova vatrogasni dočasnik: 139 članova vatrogasni časnik: 26 članova VZ Grada Zagreba jedina u Hrvatskoj u suradnji sa Gradskim uredom za Upravljanje u hitnim situacijama, organizira specijalističku obuku za spašavanje u ruševinama. Navedena obuka provodi se već pet godina te je do sada uspješno osposobljeno preko 300 vatrogasaca. Prva grupa polaznika završila je i međunarodni ITLS (International trauma life support) tečaj iz pružanje prve pomoći. Nekolicina članova naknadnom obukom dodatno je osposobljena za voditelje timova. Tijekom protekle godine osposobljeno je dodatnih 48 vatrogasaca. Sukladno programu rada vatrogasna društva dužna su u svojim postrojbama provoditi opći program teorijske i praktične nastave. DVD-i su tako dužni izraditi svoje programe koje dostavljaju u Zajednicu, a zapovjednik VZ određuje svakom društvu tri teme nad kojima će biti tijekom godine izvršen nadzor. Programom rada također je utvrđeno da se svake godine održi i obuka vozača za vožnju na teškim terenima, budući da zajednica posjeduje veći broj terenskih vozila marke Land Rover defender, Mazda pick up i Unimog šumar. Obuka je održana u dva navrata i to 23. i 30. studenog, a istom su bila obuhvaćena 102 vatrogasca – vozača. VZ Grada Zagreba svake godine organizira za članove vatrogasnih postrojbi osposobljavanje za vozače motornih vozila C kategorije te je tako u protekloj godini osposobljeno 14 vozača. Zajednica je organizirala i pripremne seminare kao i polaganje potrebnog stručnog ispita za obavljanje vatrogasnih intervencija, na koje se upućuju prvenstveno zapovjednici i dozapovjednici svih društava, pa su tako u protekloj godini na pripremnim seminarima sudjelovala 62 vatrogasca. Zakonom je propisano da članovi vatrogasnih postrojbi moraju izvršiti liječnički pregled kojim se utvrđuje psihofizička sposobnost za obavljanje poslova vatrogasca. Važenje navedenog pregleda je dvije godine pa su tako tijekom 2013. godine 832 člana obnovili spomenuti pregled u Domu zdravlja Novi Zagreb.

M

JESEC ZAŠTITE OD POŽARA
Svibanj – mjesec zaštite od požara zagrebački vatrogasci u 2013. godini obilježili su na poseban način. Na dan svog nebeskog zaštitnika Svetog Florijana, 4. svibnja u 10 sati iz VP Centar krenuo je mimohod vatrogasaca Grada Zagreba. Sudionici svečanog mimohoda uz dobrovoljne vatrogasce iz 57 vatrogasnih društava VZ Grada Zagreba i profesionalce JVP, bili su i pripadnici ostalih hitnih službi okupljenih putem gradskog Ureda za hitna stanja. Bili su tu specijalisti spašavanja u ruševinama, vodiči s potražnim psima, vatrogasni ronioci, pripadnici Gorske službe spašavanja i speleolozi, razvrstani u ukupno 26 esalona.
Na čelu mimohoda bili su Predsjednik VZ Zlatko Križanić i Predsjednik Upravnog vijeća JVP Davor Jelavić, a slijedili su zapovjednik VZ Javor Lozar i zapovjednik JVP Mladen Malčić te pročelnik UHS Pavle Kalinić. Mimohod je krenuo Frankopanskom ulicom i Ilicom u pravcu Trga bana Josipa Jelačića, a poslije zastava i vatrogasne glazbe bili su najmlađi, članovi vatrogasne mladeži, kao i najstariji, vatrogasni veterani. Nakon toga slijedili su operativni djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, zapovjednici JVP te dužnosnici VZ Grada Zagreba. Jedan esalon bio je rezerviran za žene vatrogasce, a uslijedili su muški pripadnici odjeveni u intervencijske, radne i svečane vatrogasne odore. Vatrogasni mimohod dodatno su uljepšale svojim izgledom Zagrebačke mažoretkinje. Na začelju esalona kretala su se vatrogasna vozila razvrstana prema godini proizvodnje te namjeni u službi. Ukupno je sudjelovalo 48 raznih vatrogasnih vozila. Po dolasku na glavni gradski trg, esaloni su postrojeni te je svečanost započela državnom i vatrogasnom himnom koju je izveo vokalni kvartet Gubec. Vatrogascima i nazočnim građanima obratili su se predsjednik Zajednice Zlatko Križanić i gradonačelnik Milan Bandić koji je za tu prigodu prvi put odjenuo svečanu vatrogasnu odoru. Prigoda je iskorištena za snimanje 343. milenijske fotografije poznatog fotografa Žime Strikomana. Nakon ručka i kratkog odmora svi vatrogasci su se uputili na Gornji grad gdje je uslijedila sveta misa u crkvi Svetog Marka.

VATROGASNE VJEŽBE
Zagrebački vatrogasci održavaju i vatrogasne vježbe pa tako u skladu sa programom rada svake godine srednja društva DVD Dragonožec, Hrašće, Kašina, Sesvete i Šestine organiziraju zajedničke vježbe sa društvima koja se vežu na njih, prema Planu zaštite od požara Grada Zagreba.
Redovito se provjerava i interventna sposobnost svakog vatrogasnog društava pa tako zapovjednik Zajednice jednom godišnje izvrši takozvanu vježbu po pozivu. Navedena provjera vrši se na način da se postrojba društva uputi na određeno mjesto gdje treba stići u određenom vremenu i sa određenim brojem vatrogasaca i potrebnom vatrogasnom opremom. Takva provjera jedan je od kriterija kojima se ocjenjuje rad svakog pojedinog društva.

MLADEŽ
Vatrogasna zajednica Grada Zagreba veliku pozornost pridaje i radu sa mladeži, pa tako svake godine sudjeluje u radu Kampa vatrogasne mladeži u Fažani, koji organizira Hrvatska vatrogasna zajednica. Naša Zajednica sudjelovala je u radu 5 smjena i to od 29. srpnja do 1. rujna 2013. te su u tom periodu sudjelovala 104 člana vatrogasne mladeži iz društava udruženih u Zajednicu kao i 9 voditelja mladeži.
Uz redovita natjecanja vatrogasne djece i mladeži, a kako bi se sa mladeži kontinuirano radilo, svake godine održava se Kviz natjecanje. Prošle godine natjecanje je održano je 20. travnja na terenima Zagrebačkih otpadnih voda. Na ovom natjecanju je nastupilo ukupno 116 ekipa djece i mladeži podijeljenih u tri kategorije 6-10, 10-14 te 14-18 godina bez obzira na spol.
Na susretu vatrogasne mladeži Hrvatske i Slovenije u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice, koji se također održava svake godine, nastupile su i dvije muške ekipe vatrog

asne mladeži iz DVD-a Blaguša i DVD-a Lužan. Domaćin natjecateljskog susreta ekipa iz dviju Republika bio je DVD-u Kaštel Gomilica iz VZ® Splitsko-dalmatinske, a susret je održan 9. lipnja.
Kako bi rad sa mladeži bio što kvalitetniji, organizirana je edukacija voditelja mladeži u dva navrata te je na seminarima sudjelovalo ukupno 56 voditelja.

NATJECANJA
Uz redovita vatrogasna natjecanja koja se provode u svim županijama pa tako i u Gradu Zagrebu, dodatno se svake godine provodi i natjecanje vatrogasaca u znanju, spretnosti, vještini i izdržljivosti. To je natjecanje isključivo operativnih vatrogasaca, a svako društvo obavezno je nastupiti sa postrojbom od deset vatrogasaca. Svi članovi na natjecanju moraju imati najmanje zvanje vatrogasca te važeći liječnički pregled. Natjecanje se sastoji iz više disciplina u kojima vatrogasci trebaju pokazati znanje, vještinu, spretnost i izdržljivost, dok je jedna disciplina svaki puta iznenađenje. Prošlogodišnje natjecanje održano je 22. rujna na terenima Zagrebačkih otpadnih voda, a nastupile su 53 ekipe. Najbolje rezultate postigli su DVD-i Kupinečki Kraljevec, Sesvete i Vidovec.

OSTALE AKTIVNOSTI
Redovito svake godine VZ Grada Zagreba sudjeluje u hodočašću vatrogasaca u Mariju Bistricu koje organizira Hrvatska vatrogasna organizacija. Hodočašće je lani održano 26. svibnja te su na njemu sudjelovala 32 vatrogasaca iz naše Zajednice.
Na zavjetnom hodočašću Grada Zagreba u Mariju Bistricu sedmu godinu za redom, sudjeluju i vatrogasci, uz kulturno umjetnička društva, lovce i ostale udruge Zagreba. Hodočašće je održano dana 8. rujna te je na njemu bilo prisutno 534 članova iz dobrovoljnih vatrogasnih društava i JVP Grada Zagreba.
Pred kraj godine 6. prosinca u restoranu Zlatna medalja na ZOV-a održan je 6. susret veterana Vatrogasne zajednice Grada Zagreba. Na ovom susretu svake godine čest najstarijih članova, na prijedlog svojih matičnih društava, prima posebno odličje vatrogasni veteran VZGZ. Prilika je to za veselo druženje naših veterana koji se natječu za najboljeg pjevača kao i najbolji plesni par.

VATROGASNE INTERVENCIJE
Naravno da su vatrogasne intervencije, uz sve do sada nabrojano, jedan od najvažnijih segmenata našeg djelovanja. Prema službenim podacima Javne vatrogasne postrojbe na području Grada Zagreba u 2013. godini bilo je ukupno 4239 intervencija. Postrojbe dobrovoljnih vatrogasnih društava Zajednice sudjelovale su na 805 intervencija sa 3664 vatrogasca, korišteno je 884 vozila te je utrošeno je 9685 sati rada dobrovoljnih vatrogasaca. Vatrogasna društva sa najvećim brojem intervencija u protekloj godini bila su: DVD Šestine sa 66, DVD Gračani sa 44 i DVD Hrašće sa 41 vatrogasnom intervencijom.
Vrlo često provode se preventivna dežurstva i osiguranja raznih događanja u gradu Zagrebu i okolici te je na istim u protekloj godini sudjelovalo 249 vatrogasaca sa 72 vozila kojom prilikom je ostvareno 2757 radnih sati.

Nadam se da sam ovim prikazom djelatnosti, kroz brojke iz izvješća o radu VZ Grada Zagreba tijekom protekle 2013. godine, pomogao da se stekne uvid u to čime se to bave zagrebački vatrogasci, osim dislokacija tijekom ljetnih mjeseci, kada pomažu kolegama u priobalju, ili pak ove godine u angažiranju na sanaciji poplava u Slavoniji.
Ovim putem upućujem pozdrav svim kolegama vatrogascima diljem lijepe naše domovine uz tradicionalnu želju da svi skupa imamo što manje požara i intervencija, a što više zajedničkog druženja. Mislim da je ovo posljednje također važno, a baš smo to u posljednje vrijeme počeli nekako zanemarivati.

DR

Najnovije objave: " Vijesti"

Prikaži sve