Vijesti 11. Svibanj 2016.

140 godina Hrvatskog vatrogastva

Proslava je započela u jutarnjim satima okupljanjem sudionika mimohoda u sjedištu JVP Grada Zagreba u Savskoj ulici. Svečani mimohod vatrogasaca u kojem je sudjelovalo preko 1600 vatrogasaca, predvođenih zastavama, krenuo je u 9 sati prema glavnom gradskom trgu. Iza vatrogasaca kretala se kolona od 20 vatrogasnih vozila. Dolaskom na Trg Bana Josipa Jelačića izvršeno je postrojavanje sudionika koji su, uz zastave i vatrogasnu glazbu, obuhvaćali ešalon mladeži, vatrogasaca, operativnih vatrogasaca u radnim odorama te vatrogasaca u svečanim odorama. Točno u 10 sati načelnik HVZ-a g. Željko Popović predao je prijavak izaslaniku predsjednice RH, predsjedniku Hrvatskog sabora g. Željku Raineru. Nakon intoniranja državne i vatrogasne himne, nazočnima su se kratko obratili predsjednik HVZ-a g. Ante Sanader, gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić kao su-pokrovitelj te predsjednik Sabora g. Željko Rainer kao izaslanik pokroviteljice predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Nakon toga izvedena je velika pokazna vatrogasna vježba u 4 sektora sa 10 cjelina na zgradama Europskog doma i Zagrebačke banke. Vježbama su prikazane cjeline: gašenje požara objekta, intervencija s opasnim tvarima, spašavanje u prometnim nesrećama, spašavanje pomoću zračnog jastuka, samoizbava, spašavanje s potražnim psima, spašavanje iz visokih objekata pomoću užadi i korita, spuštanje pomoću debelog užeta te kao završnica, lepeza sastavljača i prikaz zastave sa bakljom. Iz Vatrogasne zajednice Grada Zagreba u ešalonu je sudjelovalo 120 vatrogasaca te 4 vozila, dok su pripadnici JVP Grada Zagreba sudjelovali u 6 prikazanih vježbi.

Nakon toga vatrogasci su se uputili u koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski gdje je održana svečana sjednica, nakon koje je bio ručak za sve sudionike na Zagrebačkom velesajmu.

DR

U nastavku u cijelosti prenosimo zahvalu HVZ-a svim sudionicima proslave:

Poštovani,
Ovim Vam putem želimo uputiti zahvalu što ste svojim sudjelovanjem uveličali proslavu 140. obljetnice naše krovne vatrogasne organizacije. Ovime ste pokazali da su hrvatski vatrogasci doista najbrojnija i najsnalažljivija karika sustava zaštite i spašavanja.
Ispričavamo se ako je bilo ikakvih propusta u organizaciji te vjerujemo da ništa neće zasjeniti činjenicu da nas je subotnja proslava sve učinila ponosnima što smo dio Hrvatske vatrogasne zajednice.

Poveznica na slike

Najnovije objave: " Vijesti"

Prikaži sve