In memoriam

Objavljeno 19.11.2021


Ivo Stakić 1960.-2020.

Ivo Stakić profesionalni vatrogasac JVP Grada Zagreba i dobrovoljni vatrogasac DVD-a Zagreb preminuo je u 61. godini života 10. prosinca 2020. godine.

Gospodin Ivo Stakić rođen je 21. lipnja 1960. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu.
Godine 1983. upućen je na izvršenje vojnog roka u Čapljinu, gdje mu je jedno od zaduženja bilo upravljanje vatrogasnim vozilima, kada je i započela ljubav prema vatrogasnom pozivu.
Bio je sudionik Domovinskog rata od 1991. do 1993. godine, te je nosioc spomenice Domovinskog rata od rujnu 1994. godine.
Godine 1993 g. zaposlio se u MUP-u RH, te je u Vatrogasnoj školi stekao zvanje vatrogasnog tehničara.
Profesionalni vatrogasac i pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba bio je sve do trenutka prerane smrti.
Obavljao je i funkciju predsjednika Sindikata vatrogasaca Grada Zagreba.

Ljubav prema vatrogasnom pozivu gajio je i izvan radnog mjesta te je kao dobrovoljni vatrogasac bio član DVD-a Zagreb od 1994. godine, gdje je obnašao i dužnost zapovjednika DVD-a.
Sudjelovao je tako u brojnim vatrogasnim vježbama i natjecanjima kao vatrogasni sudac. Između ostaloga sudjelovao je i u izgradnji jednog od križeva za poginule vatrogasce na Kornatima.

Dobitnik je mnogih vatrogasnih priznanja, diploma i zahvalnica za svoj predani rad u vatrogastvu.

Dragi naš Ivo neka ti je laka Hrvatska zemlja i svijetlost viječna svjetlila ti. Počivao u miru Božjem!

Članovi DVD-a Zagreb
Objavljeno 23.12.2020


Ivan Žlabravec 1937.-2019.

Vatrogasni veteran dugogodišnji član DVD-a Gračani, Ivan Žlabravec preminuo je 16. prosinca 2019. godine u 83. godini života.

Gospodin Ivan Žlabravec rođen je 29. srpnja 1937. godine u malom mjestu Pregrada u srcu Hrvatskog Zagorja. Sa tvrde zagorske grude životni put doveo ga je u Gračane u podjljemenskoj zoni Zagreba gdje je osnovao svoju obitelj. U DVD Gračani učlanio se 14. veljače 1961. godine te ja kao aktivan član ispit za vatrogasca položio odmah iste godine. Oda tada je sudjelovao u nebrojnim vatrogasnim intervencijama, a nastavio je i vatrogasno usavršavanje te je 1980. godine osposobljen za zvanje vatrogasnog časnika.
Svoju ljubav za humani vatrogasni poziv prenio je i na svoje sinove Denisa i Ivicu kao i unuka Nikolu koji su također aktivni članovi DVD-a Gračani. Tijekom svog dugogodišnjeg djelovanja u društvu odgojio je mnoge generacije današnjih članova vatrogasne obitelji.
Sve povjerene dužnosti i zadatke u društvu ispunjavao je predano i požrtvovno te je za svoj rad primio mnoga priznanja i odlikovanja, svog matičnog DVD-a Gračani i Vatrogasne zajednice Grada Zagreba. Hrvatska vatrogasna zajednica odlikovala ga je zlatnom vatrogasnom plamenicom za hrabrost i požrtvovnost te zlatnom vatrogasnom medaljom za rad u vatrogasnoj organizaciji. Primio je i zlatnu spomenicu HVZ-a povodom 50 godina djelovanja u vatrogastvu.
Gospodim Ivan Žlabravec u sječanju nas, članova DVD-a Gračani, ostati će zapamčen kao veliki vatrogasac i nadasve dobar prijatelj.

Neka mu je laka Hrvatska zemlja i svijetlost viječna svjetlila mu. Počivao u miru Božjem!

Članovi DVD-a Gračani
Objavljeno 3.1.2020


mr. sc. Teodor Fricki 1934. - 2018.

Počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice mr. sc. Teodor Fricki preminuo 13. studenog 2018. godine u 85 godini života.

Rođen je 15. veljače 1934. u Lipovljanima. Završio je osnovnu školu u Lipovljanima i Školu učenika u privredi u Novskoj. Kao izvanredni student diplomirao je na Visokoj upravnoj školi u Zagrebu te magistrirao na poslijediplomskom studiju “Financijska teorija i politika” u Zagrebu.

Član DVD-a Novska postao je 1972., te je izabran za člana Predsjedništva Vatrogasnog saveza Hrvatske. Dužnost predsjednika Vatrogasnog saveza Hrvatske obavlja od 1982. do 1984., 1988., te od 1992. do 1993., a Hrvatske vatrogasne zajednice od 2000. - 2005. Obavljao je dužnost predsjednika Vatrogasnog saveza Jugoslavije (1990. - 1991.) Za počasnog predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice je izabran 2005. godine.

Odigrao je značajnu ulogu za vrijeme Domovinskog rata kada je bio na čelu humanitarne Akcije sveti Florijan kojom je nabavljena oprema za hrvatske vatrogasce. Također je predvodio radnje za primanje Hrvatske u punopravno članstvo CTIF-a. Bio je predsjednik organizacijskog odbora Vatrogasne olimpijade u Varaždinu 2005.

Nositelj je niza vatrogasnih i državnih odlikovanja, među kojima svakako ističemo Povelju i plaketu s likom Gjure Stjepana Deželića. Bio je počasni član velikog broja vatrogasnih društava. Izabran je za počasnog predsjednika Saveza Rusina i Ukrajinaca Hrvatske 2002.

Hvala na svemu i neka mu je laka hrvatska zemlja!
Objavljeno 15.11.2018


DARKO GROZAJ BRADA 1954. - 2018.

Dana 3. travnja 2018. godine preminuo je gospodin Darko Grozaj zvani Brada, aktivan član DVD-a Trnje. Rođen je 9. kolovoza 1954. godine u Zagrebu, a član DVD-a Trnje postao je 1961. godine. Tijekom svog aktivnog rada u društvu sticao je redom vatrogasna zvanja te je tako stekao zvanje vatrogasnog časnika I klase. U matičnom vatrogasnom društvu obnašao je više dužnosti, pa je tako u više mandata obnašao dužnost dopredsjednika i predsjednika društva.
Bio je na neki način, dobri duh DVD-a Trnje, uvijek prisutan i uvijek spreman svima pomoći.
Za svoj rad u vatrogastvu primio je više priznanja, među kojima: odlikovanje za opće zasluge, srebrnu vatrogasnu plamenicu i zlatnu diplomu za hrabost.

Počivao u miru Brada!

Članovi DVD-a Trnje
Objavljeno 14.4.2018


ALOJZ PIKO PLH 1984. - 2018.

Dana 6. siječnja 2018. godine zauvijek nas je napustio naš uvaženi član i vatrogasac Alojz Plh - PIKO rođen 15. siječnja 1954. godine u Grubišnom Polju. Bio je član DVD-a Blato-Zagreb od osnivanja društva, te je u dva mandata bio član Upravnog odbora.

Neka mu laka Hrvatska zemlja i počivao u miru.

Članovi DVD-a Blato
Objavljeno 21.2.2018


DRAGUTIN KOS 1954. - 2018.

Dragutin Kos rođen 22. rujna 1954. godine iznenada je preminuo 14. siječnja 2018. godine.
Gospodin Kos bio je uvaženi član i dobročinitelj DVD-a Moravče od 31. siječnja 1971. godine. Od samog početka aktivno je radio u svom društvu te je stekao zvanje vatrogasnog dočasnika I. klase. Bio je član vatrogasnog puhačkog orkestra i dugogodišnji član Upravnog Odbora društva.

DVD Moravče
Objavljeno 20.1.2018


IVO FERJANČIĆ 1943. – 2018.

Dana 2. siječnja 2018. godine prestalo je kucati srce našeg kolege i prijatelja Ive Ferjančića.

Ivo Ferjančić bio je dugogodišnji član Upravnog odbora DVD-a Hrašće, a smrt ga je zatekla na dužnosti operativnog tajnika koju je vršio u trećem mandatu. Gospodin Ferjančić cijelog je života bio profesionalni vatrogasac ali ujedno i dobrovoljni vatrogasac, gdje je imao najviše zvanje višeg vatrogasnig časnika I. Klase. U dobrovoljnom vatrogastvu aktivno je radio 67 godina, od toga je član DVD-a Hrašće bio pune 22 godine.
U vatrogastvu je vrlo aktivno radio kao predavač na velikom broju seminara i osposobljavanja za vatrogasna zvanja koje je organizirala Vatrogasna zajednica Grada Zagreba. Posebno se u svom radu isticao kao vatrogasni sudac i dugogodišnji voditelj rada s mladeži te se brinuo i vodio treninge mladeži DVD-a Hrašće tijekom priprema za natjecanja.
Svoje bogato vatrogasno iskustvo i znanje nesebično je prenosio na brojne generacije vatrogaskinja i vatrogasaca, a pomagao je u radu brojnih drugih dobrovoljnih vatrogasnih društava. Posebnu brigu vodio je o permanentnom osposobljavanju članova DVD-a Hrašće. Organizirao je posebne tečajeve za osposobljavanje pučanstva iz zaštitu od požara te je organizirao i vodio tečajeve za edukaciju iz protupožarnog minimuma za poslovne subjekte.

Gospodin Ferjančić bio je kao veliki domoljub dragovoljac domovinskog rata, pripadnik 153. brigade i pričuvni satnik Hrvatske vojske. Bio je nositelj brojnih vojnih i vatrogasnih odlikovanja, među kojima veteranske spomenice Hrvatske vatrogasne zajednice i odlikovanja za posebne zasluge.

Hvala ti za sve naš Ivek i počivaj u miru Božjem!

Članovi DVD-a Hrašće
Objavljeno 9.1.2018


NIKOLA CRNOGAJ 1950.-2016.

Dana 05. studenog 2016. godine nakon duge i teške bolesti preminuo je dugogodišnji član DVD-a Kustošija g. Nikola Crnogaj.
Nikola Crnogaj rođen je 10. prosinca 1950. godine u Špišić Bukovici. U DVD Kustošija učlanio se 1987. godine, nakon članstva u DVD-u Rade Končar (1983.-1987.) Ispitani je vatrogasac od 1986. godine, a vatrogasac I klase postao je 1998. godine.
Za svoj dugogodišnji rad primio je mnoga priznanja: Brončanu plamenicu 1997. godine, Brončanu medalju 2000. godine te Spomenicu za 30 godina 2013. godine.

Počivao u miru Božjem!

Članovi DVD-a Kustošija

Objavljeno 10.11.2016


VLADO ŠOŠTARIĆ 1955. – 2016.

Vlado Šoštarić član DVD-a Maksimir preminuo je na dan sv. Florijana 4. svibnja 2016. god.

Gospodin Šoštarić, dipl. inž. šumarstva i inž. zaštite od požara, rođen je 22. travnja 1955. godine u Glini po radničkoj obitelji, majci Mariji r. Priljeva i ocu Slavku. Osnovnu školu završio je u Glini 1971. godine kada se učlanjuje u svoje prvo vatrogasno društvo DVD Viduševac. Iste se godine upisuje u Topuskom pri Srednjoškolskom centru prvi razred općeg obrazovanja koji će prekinuti po završetku te iste šk. godine kako bi ostao kod kuće radeći na poljodjelskim poslovima sve do 1. lipnja 1973. godine kada se zapošljava u Građevinskoj zadruzi Uzor Petrinja kao građevinski radnik gdje će dočekati poziv za odsluženje redovnog vojnog roka u bivšoj JNA 1974. godine. Povratkom s odsluženja redovnog vojnog roka ponovno započinje sa radom u svom prijašnjem poduzeću u kojem ostaje do prosinca iste godine radi daljnjeg školovanja pri Upravnoj školi u Zagrebu koja je otvorila izdvojeno odjeljenje u Glini za zvanje upravnog referenta. Tada se zaposlio se u Sigurnost te pri Centru za stručno obrazovanje vatrogasnih kadrova RSUP-a završio tečaj FTZ-e. Radeći i dalje u istom poduzeću prekinuti će školovanje za upravnog referenta i nastaviti dalje školovanje pri Centru za stručno obrazovanje vatrogasnih kadrova RSUP-a za Stručnog radnika vatrogasca što sa uspjehom završava 1980. godine te po tom i vatrogasca-specijalistu 1981. godine.
Radeći u RO Sigurnost upisati će na Šumarskom fakultetu u Zagrebu studij za dipl. inž. šumarstva te se zapošljava 1982. godine kao referent zaštite od požara u KB Dr. Mladen Stojanović u Zagrebu, a pred Komisijom RSUP-a položio je Stručni ispit za rukovodioce profesionalnih vatrogasnih postrojbi i odgovorne osobe 1983. godine.
Godine 1984. zapošljava se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu kao KV vatrogasac.
U travnja 1986. godine počinje raditi u ugostiteljskom poduzeću Lotrščak na radnom mjestu Referenta zaštite od požara gdje će dati veliki doprinos na planu tijekom Univerzijade za objekte koji su bili uključeni u program športske manifestacije. Od listopada 1986. godine učlanio se se kao stari folkloraš u Radničko kulturno umjetničko društvo Nikola Tesla Zagreb prešavši iz KUD-a Jedinstvo Glina. Bio je izabran i za Suca porotnika Općinskog suda u Zagrebu s četverogodišnjim mandatom od 13. listopada 1987. godine.

Po prvim demokratskim izborima 1990. godine i prvih naznaka početka domovinskog rata posebno će se angažirati na pripremi i opremanju članstva a i samog DVD Trnje za nastojeće događaje. Tijekom te iste 1990. godine pri Zavodu za istraživanje i razvoj sigurnosti pohađao je tečaj po Programu za osposobljavanje organizatora obavljanja poslova zaštite na radu, a nešto kasnije na Otvorenom sveučilištu Zagreb pohađao je tečaj Osposobljavanja za instruktora zaštite na radu. Također će pri istoj ustanovi od 1986. godine postati vanjski stručni suradnik-predavač za zaštitu na radu i zaštitu od požara. U tvornici vatrogasnih aparata Pastor Zagreb pohađao je tečaj za servisiranje odnosno poslove pregleda i ispravnosti, punjenja i tehničkog održavanja svih vrsta aparata za gašenje požara.

Od momenta kad je započeo s prvim vatrogasnim koracima u DVD Viduševac te prelaskom u Zagreb i učlanjenjem u DVD Trnje stalno se je vatrogasno usavršavao što u dobrovoljstvu a što kao profesionalac, školujući se u Vatrogasnoj školi postigavši u dobrovoljnom vatrogastvu najprije zvanje: Vatrogasnog časnik 1980. godine, Višeg vatrogasnog časnika 1985. godine i Višeg vatrogasnog časnika I klase 1989. godine.

U vremenu od 1970. godine pa do danas obavljao je slijedeće funkcije i dužnosti u vatrogasnim organizacijama:
Član DVD Viduševac-Glina 1970-1982. godine,
Član DVD Trnje-Zagreb 1982-1997. godine,
Komandir DVD Trnje-Zagreb 1983-1986. godine,
Ađutant Komandanta odreda VSO Trnje-Zagreb 1984-1986. godine,
Član Upravnog odbora DVD Trnje-Zagreb 1985-1995. godine,
Predsjednik Samoupravne društvene kontrole DVD Trnje-Zagreb 1986-1988. godine,
Član Samoupravne društvene kontrole VSO Trnje-Zagreb 1986-1988. godine,
Član Štaba CZ Općine Trnje-Zagreb 1987-1991. godine,
Zamjenik predsjednika DVD Trnje-Zagreb 1988-1989. godine,
Član predsjedništva VSO Trnje-Zagreb 1988-1992. godine,
Predsjednik Komisije za odlikovanja i priznanja VSO Trnje-Zagreb 1988-1992. godine,
Zapovjednik DVD Glina 1995-1997. godine,
Predsjednik VZG Glina 1995-1998. godine,
Tajnik VZG Gline 1998-1999. godine,
Član UO VZG Glina 1999- godine,
Član Skupštine VZŽ Sisačko-moslavačke 1995- godine,
Član Nadzornog odbora VZŽ Sisačko-moslavačke 1995- godine.

Za vrijeme Univerzijade u Zagrebu bio je konferisijer 5. smotre Vatrogasnih limenih glazbi koja je održavana u park šumi Maksimir.
Na prijedlog VSO Trnje biti će imenovan 1988. godine za zamjenika zapovjednika CZ Općine Trnje po pitanjima jedinica CZ specijaliziranih za gašenje požara.

Početkom Domovinskog rata otići će kao dragovoljac u postrojbe MUP-a 1. listopada 1991. godine, a već 16. studenog 1991. godine sa 3. bataljunom 100. Zagrebačkom brigadom odlazi u činu mlađeg vodnika i bolničara na Osiječko ratište, a zatim pod kraj godine s istom postrojbom dolazi na Sunjsko ratište 23. prosinca 1991. godine gdje ostaje do prve polovice iduće godine kada odlazi 22. travnja 1992. godine na Novogradiško ratište gdje biva od srpnja 1992. godine. Tu će provesti u istom bataljunu kao pripadnik Brzih vilenjaka i Ubojitog saniteta 100. brigade na prvoj bojišnoj crti gdje će postati zamjenik zapovjednik istog saniteta, ali će tu dočekati i Ukaz Predsjednika RH o unapređenju u čin pričuvnog natporučnika 28. svibnja 1992. godine. Na ovoj bojišnica ostaje sve do demobiliziranja 100. brigade kada odlazi u ZOGZ 16. travnja 1992. pa do 9. studenog 1992. godine na mjesto Izvjestitelja ZOP-a, kada će biti demobiliziran 1. prosinca 1993. godine. te odlazi ponovno kao dragovoljac u Prvu bojnu Glina na Kupsko ratište gdje ostaje do 1. svibnja 1994. godine kad po potrebi službe odlazi za Izvjestitelja ZOP-a u LOB 303 ZP Zagreb gdje ostaje do 30. rujna 1994. godine kada ponovno odlazi u sada 20 dp Glina gdje će dočekati ponovnu demobilizaciju 29. siječnja 1995. godine. Tijekom tekuće 1994. godine biti će među prognanim Glinjanima te pripadnicima Prve i Druge bojne Glina, osnivačima Hrvatskog kulturnoumjetničkog društva Glinska tamburica Glina, čija će osnivačka skupština upravo na njegov prijedlog prihvatiti pomenuti naziv društva, te ga ujedno izabrati za prvog Predsjednika Nadzornog odbora HAKUD-a Glinska tamburica u prognaničkim barakama Hidroelektre u Novom Čiču.

U predvečerje Vojno-redarstvene akcije Oluja ponovno odlazi kao dragovoljac 1. kolovoza 1995. godine u 20 dp Glina gdje će biti raspoređen za zapovjednika Zapovjedne satnije Treće bojne s kojom će ući u svoju rodnu Glinu 9. kolovoza 1995. godine. Dolaskom u Glinu odmah se sa svojom postrojbom prihvaća raščišćavanja Grada Gline i njegove okolice od svih mogućih nečistoća kako bi se spriječilo izbijanje raznih epidemija i zaraznih bolesti, osposobljavanju gradskog vodovoda i njegovog izvorišta u Taborištu za normalnu opskrbu vodom, ali nadasve prikupljanju ostataka od ostataka vatrogasne opreme i sredstava DVD Glina kako bi ga što prije stavio u funkciju. S tog naslova okupiti će nekadašnje članove ne samo Glinskog DVD-a već i DVD-a Bučica, Gornjeg Taborišta, Novog Sela Glinskog, Šatorinje i Viduševca te održati Obnoviteljsku skupštinu DVD-a Glina kako bi se nastavila stoljetna tradicija glinskog vatrogastva tj, 117 godina kontinuiteta rada istog. Isto tako održati će i pokrenuti Obnoviteljsku skupštinu VZO Glina koja će kasnije postati VZG Glina te će kao i u DVD-u Glina biti biran za prvog njenog predsjednika sada u oslobođenoj Glini.

Svoj ratni put završio je u BS 20 dp Glina kao zapovjednik logističkog voda
20. siječnja 1996. godine, a u međuvremenu je bio i na dužnosti Savjetnika načelnika tehničke struke 20 dp Glina.

Za cijelo ovo vrijeme bio je posebno razvio dobru suradnju sa Veteranima Alpincima iz pokrajine Lumbardija u Italiji a poglavito sa prof. Robertom Sarzijem, atašeom za kulturu pri Talijanskom kulturnom centru u Zagrebu, Antoniom Beniem – Predsjednikom Veterana Alpinaca Italije i Bergama i Predsjednikom sportskih novinara Italije, Sergiom Corinijem – fotografom i dopredsjednikom Veterana Alpinaca iz Bergama, preko kojih će dopremiti mnogobrojne humanitarne pomoći za prognane Glinjane u prognaničkom naselju u Novom Čiču, ali i lijekove i različit sanitetski materijal za HV, kao i za Klaićevu dječiju bolnicu u Zagrebu tri sterilizatora i različite druge sanitetske opreme i lijekove, ali isto tako i za KB Sestre Milosrdnice.

Od veljače 1997. godine radi u MUP-u PU Sisačko-moslavačka, Odjel zaštite od požara i CZ Odsjek za vatrogastvo kao operativni dežurni. Proteklih godina bio je član Upravnog odbora DVD-a Maksimir te je vrlo aktivno radio na pripremama monografije društva.

Gospodin Šoštarić nosioc je više vatrogasna priznanja:
1. Spomenica za 10. godina rada u vatrogastvu, 1985. godine.
2. Vatrogasna zvijezda za opće zasluge sa brončanim obilježjem, 1985. godine.
3. Vatrogasna medalja za hrabrost i požrtvovnost sa brončanim obilježjem, 1988. godine.
4. Vatrogasna zvijezda za opće zasluge sa zlatnim obilježjem, 1989. godine.
5. Vatrogasna zvijezda za opće zasluge sa srebrnim obilježjem, 1989. godine.
6. Spomenica za 20. godina, 1990. godine.
7. Vatrogasna plamenica za hrabrost i požrtvovnost sa zlatnim obilježjem, 1990. godine.
8. Vatrogasna spomenica za 30. godina, 1998. godine.
9. Odlikovanje za posebne zasluge HVZ, 1998. godine.

Dragi kolega i prijatelju Vlado, tvojim odlaskom ostala je velika praznina u DVD-u Maksimir i veliko ti hvala za sve što si napravio za Hrvatsko vatrogastvo. Neka ti je laka Hrvatska zemlja!

Članovi DVD-a Maksimir
Objavljeno 10.5.2016


ZDRAVKO VUGRINEC 1982. – 2016.

Dana 20. veljače 2016. godine preminuo je naš vatrogasac Zdravko Vugrinec u 33. godini života. Vatrogasci Zagreba ostali su bez istinskog vatrogasca, iskrenog i časnog čovjeka.
Zdravko Vugrinec, zvani Vugra, rođen je 8. ožujka 1982. godine. Svoj vatrogasni poziv započeo je kao član vatrogasne mladeži DVD-a Zagreb, a 01.04.2008. počinje raditi kao profesionalni vatrogasac u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba. Svojom aktivnošću, voljom i znanjem isticao se u radu, na sportskim natjecanjima i izvršavanju svih zadataka.
S voljom je prenosio svoje znanje na najmlađe i kao takav u jednom periodu bio i voditelj vatrogasne mladeži u DVD-u Zagreb u kojem je u jednom mandatu obnašao i dužnost zamjenika zapovjednika. Godine 2009. stekao je zvanje za vatrogasnog Časnika 1. klase. Odlikovan je brončanom medaljom 2005. godine.
Unatoč teškoj i dugoj bolesti bio je dio nas i nadasve borac, čime pokazuje svoju vrlinu i humanost prema vatrogasnome pozivu. Mi ćemo ga zauvijek pamtiti kao najjačeg i najveselijeg među nama.
Vječno ti hvala za sve što si činio!

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba
DVD Zagreb
Objavljeno 25.3.2016


Ivica Jergović 1954. - 2015.

Dana 29.10.2015. godine preminuo je aktivni član DVD-a Kustošija gospodin Ivica Jergović.

Ivica Jergović rođen je 24. kolovoza 1954. godine u Hrvatskoj Kostajnici. U DVD Kustošija učlanio se 2001. godine, te je do posljednjeg dana aktivno sudjelovao u radu Društva. Zvanje vatrogasac ima od 2002.godine, vatrogasac I. klase postao je 2003.godine, a 2004.godine stekao je zvanje vatrogasni dočasnik. Za svoj rad primio je odlikovanje Brončana medalja 2004.godine, te spomenicu za 10 godina 2011.godine.

Vječna mu hvala i slava!

DVD Kustošija
Objavljeno 30.11.2015


Stjepan Vincek 1927. – 2015.

Dana 22. rujna 2015. godine preminuo je g. Stjepan Vincek, vatrogasni veteran i najstariji član DVD-a Gračani.
Gospodin Vincek rođen 23. listopada 1927. godine u Gračanima. U rad DVD-a Gračani uključio se još kao mladić 1946. godine te je od tada pa sve do posljednjeg dana aktivno radio u društvu. Kao vrstan automehaničar godinama je održavao naša vatrogasna vozila. U vatrogastvu je stekao zvanje vatrogasnog časnika te je obnašao mnoge dužnosti u društvu. Više desetaka godina bio je član Upravnog, a zatim Nadzornog odbora te je u jednom mandatu obnašao funkciju dopredsjednika društva, a više je godina bio i predstavnik društva u Skupštini VZ Grada Zagreba. Po završetku obnašanja tih funkcija imenovan je počasnim predsjednikom DVD-a Gračani.
Za svoj predani rad u vatrogasnoj organizaciji primio je više priznanja od DVD-a Gračani, Vatrogasne zajednice Grada Zagreba i Hrvatske vatrogasne zajednice koja mu je dodijelila najviše vatrogasno priznanje za životno djelo povelju i plaketu s likom Mirka Kolarića.
Zbog svega ti zahvaljujemo još jednom na svemu što si radio na dobrobit našeg društva i naših Gračana te ćeš nam stoga ostati u trajnom sjećanju kao predani vatrogasac i dobar prijatelj.
Neka ti je velika hvala i vječna slava.
Članovi DVD-a Gračani
Objavljeno 30.9.2015


Rudolf Banek 1929. – 2015.

Dana 10. ožujka 2015. godine preminuo je g. Rudolf Banek, vatrogasni veteran, član DVD-a Gračani.
Gospodin Banek rođen 21. lipnja 1929. godine u Gračanima. Po zanimanju stolar naslijedio je očevu stolarsku radionicu te ubrzo postao jedan od uglednih Zagrebačkih obrtnika. Kao ugledan stanovnik Gračana bio je od mladih dana uključen u rad HSPD Podgorac, a u rad DVD-a Gračani uključio se 1983. godine.
Budući da je imao izrazite organizacijske sposobnosti g. Banek ubrzo je izabran za predsjednika društva koju dužnost je obnašao u dva mandata od 1985. – 1993. godine. Početkom Domovinskog rata aktivno se uključio u ratni ustroj Zagrebačkog vatrogastva. Nakon toga obnašao je više godina dužnost člana Upravnog odbora društva, te je imenovan počasnim predsjednikom DVD-a Gračani.
Za svoj predani rad u vatrogasnoj organizaciji primio je više priznanja od DVD-a Gračani, Vatrogasne zajednice Grada Zagreba i Hrvatske vatrogasne zajednice koja mu je dodijelila zvanje počasnog višeg vatrogasnog časnika i zlatnu vatrogasnu medalju.
Zbog svega ti zahvaljujemo još jednom na svemu što si radio na dobrobit našeg društva i naših Gračana te ćeš nam stoga ostati u trajnom sjećanju kao predani vatrogasac i dobar prijatelj.
Neka ti je velika hvala i vječna slava.
Članovi DVD-a Gračani
Objavljeno 13.3.2015


Gabrijel Buđa 1941. – 2015.

Dana 19. veljače 2015. godine preminuo je g. Gabrijel Buđa, vatrogasni veteran, član DVD-a Zagreb.
Gospodin Buđa rođen 26. siječnja 1941. godine u mjestu Borkovec općina Zlatar. Po zanimanju strojobravar u rad DVD-a Zagreb uključio se davne 1959. godine, već 1961. godine položio je ispit za vatrogasca, a 1975. godine je imenovan ađutantom zapovjednika. Zvanje vatrogasnog dočasnika postigao je 1976. godine te je dužnost dozapovjednika društva obnašao od 1980. do 1984. godine kada je izabran za zapovjednika DVD-a Zagreb i na toj dužnosti ostao sve do 2000. godine. Nastavio je sa vatrogasnim osposobljavanjem te je tako 1983. godine postao vatrogasni časnik, a 1998. godine vatrogasni časnik I klase.
Sudjelovao je u spašavanju ljudi i imovine prilikom katastrofalne poplave u Gradu Zagrebu 1964. godine, više puta je sudjelovao u gašenjima šumskih požara na Zagrebačkoj gori, a 1988. godine sa vatrogasnom postrojbom društva sudjeluje u gašenju požara Paromlina.
Aktivno je sudjelovao na vatrogasnoj olimpijadi u Karlovcu 1966. godine, a vatrogasnim sucem postaje 1982. godine te aktivno sudi na vatrogasnim natjecanjima do 2009. godine. Sve do 2000. godine bio je aktivan član natjecateljske postrojbe društva, a krajem protekle godine još se bavio idejom o osnivanju natjecateljske postrojbe veterana DVD-a Zagreb.
Početkom Domovinskog rata vrlo se aktivno uključuje te 1991. godine organizira dopremanje opreme i sredstava za obranu te postaje član ratnog Stožera VZ Grada Zagreba pa je za svoj doprinos primio i spomenicu Domovinskog rata.
Zaposlen u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević 1998. godine osnovao je vatrogasnu postrojbu klinike koja je 1999. godine postala članica Vatrogasne zajednice zdravstva Hrvatske, a on postaje članom Upravnog odbora Zajednice.
Aktivno je radio u vatrogasnoj organizaciji sve do svoje smrti te je za svoj nesebičan doprinos primio brojna priznanja i odlikovanja DVD-a Zagreb, Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, Vatrogasne zajednice zdravstva, Hrvatske vatrogasne zajednice kao i Republike Hrvatske.
Volio se družiti, radio je na njegovanju dobrih odnosa sa bratskim društvima DVD-ima Bol i Hrašće, a uvijek je nalazio za svakoga lijepu riječ. Nesebično je pomogao postrojbi u klinici, a uvijek je nastojao služiti članovima i društvu koliko god je to mogao i zato mu zahvaljujemo za sva dobročinstva.
Hvala ti za sve dragi naš Gabrek!

Članovi DVD-a Zagreb
Objavljeno 5.3.2015


Slavko Marjanović 1928. - 2014.

Dana 2. prosinca 2014. umro je Slavko Marjanović, počasni načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice.
Rođen je u Dugoj Resi 28.10.1928. godine. Svoj vatrogasni put je započeo učlanjenjem u industrijsko dobrovoljno vatrogasno drustvo u Dugoj Resi 24.02.1954. godine. Radom i zalaganjem napreduje u vatrogastvu te završava tečajeve za vatrogasnog dočasnika i časnika. Uz angažman u operativi, aktivno radi na organizaciji vatrogastva na području svog mjesta. Osnivač je Vatrogasnog saveza općine Duga Resa te član kotarskog vatrogasnog saveza Karlovca.
Kroz iskustvo u operativi shvatio je da samo kroz kvalitetno obrazovanje i obuku vatrogasac može uspješno intervenirati na požarima i ostalim zadacima koji se pred njega stavljaju. Svoje znanje i iskustvo prenio je na brojne generacije vatrogasaca i vatrogasnih tehničara koji su se školovali u Vatrogasnoj školi u Zagrebu (Centru za stručno tehničko unapređivanje protupožarne zaštite i izobrazbu vatrogasnih kadrova) čiji je zaposlenik od 1.7.1968. Dužnost ravnatelja ove ustanove obnaša od 1973. do 1981 . Na podučavanju vatrogasaca je radio ne samo kao profesor i ravnatelj škole, već i kao autor velikog broja stručnih vatrogasnih knjiga i članaka koje je objavljivao u hrvatskim i svjetskim vatrogasnim glasilima.
Nakon dugogodišnjeg rada sa novim vatrogasnim kadrovima, 1978. izabran je za načelnika Vatrogasnog saveza Hrvatske. Na ovoj dužnosti ostaje do 1994. godine te je dao neizmjeran doprinos organiziranju rada hrvatskog vatrogastva
Za vrijeme Domovinskog rata istaknuo se kao zapovjednik ratnog zapovjedništva vatrogasaca Hrvatske. Obilazio je ratom ugrožena područja. Stradanje hrvatskih vatrogasaca, uništena oprema i vatrogasni domovi su ga potaknuli na organiziranje prikupljanja vatrogasne pomoći za hrvatske vatrogasce koja je stizala iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Italije i Slovenije. Sudjelovao je pri organizaciji gašenje nekih od najvećih požara na gotovo cijelom području Hrvatske, od kojih je potrebno istaknuti požare u INA rafinerija Sisak te u gradovima Petrinji i Karlovcu.
Uz hrvatsko vatrogastvo, surađivao je sa svjetskom vatrogasnom organizacijom kroz natjecanja i predavanja na stručnim skupovima. Bio je jedan od organizatora prvog natjecanja CTIF-a održanog u Hrvatskoj, u Karlovcu 1966. godine. Sudjelovao je na više vatrogasnih olimpijadi, te je pomagao u organizaciji natjecanja od općinskog do državnog nivoa.
I nakon umirovljenja nastavio je aktivan rad u vatrogastvu kao član upravnog odbora DVD-a Crikvenica gdje radi na povezivanju društva sa vatrogasnim organizacijama u zemlji i inozemstvu. Obnašao je dužnost člana Odbora za odlikovanja i priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice.
Za svoj doprinos vatrogastvu, primio je medalje za hrabrost i brojna ostala vatrogasna priznanja, te je zbog svojih zasluga proglašen za počasnog načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice 2009. godine. Ipak najveća zasluga i ostavština su novi naraštaje vatrogasaca koje je uvježbao, a koji će sad, kad ga nema, slijediti njegov primjer. Otišao je čovjek na kojeg svi skupa, možemo biti ponosni.

Neka mu je laka hrvatska zemlja.
Objavljeno 15.1.2015


Stjepan Križanić 1948. - 2014.

Napustio nas je Stjepan Križanić, vatrogasni časnik I klase, dugogodišnji operativac i član DVD Hrašće od 1966. godine. Stjepan Križanić bio je dugi niz godina jedan od članova na koje se uvijek moglo osloniti, osobito kad je trebalo spašavati živote i imovinu mještana i građana Zagreba. Obavljao je niz dužnosti u DVD-u Hrašće, a smrt ga je zatekla na dužnosti predsjednika Stegovnog povjerenstva. S ponosom je isticao svoju pripadnost vatrogastvu. Nesebično je prenosio svoje znanje na mlađe generacije, a ljubav prema vatrogastvu prenio je na cijelu svoju obitelj. Svi članovi obitelji Stjepana Križanića članovi su DVD Hrašće. Redovito je pisao uvodnike za Hrašćanskog vatrogasca, a posljednji njegov uvodnik koji još čeka objavljivanje završio je riječima: U vjeri da će naše vatrogastvo i dalje biti vjerni savjetnik u dobru i zlu, završit ću izrekom koja svima nama može donijeti dobro – UVIJEK JE PRAVO VRIJEME ZA UČINITI ISPRAVNU STVAR. To je bio i moto života Stjepana Križanića koji je svojim djelima stalno pokazivao kako je uvijek pravo vrijeme za učiniti ispravnu stvar.

Neka ti je vječna hvala i slava, dragi naš Števa.

Vatrogaskinje i vatrogasci DVD Hrašće.
Objavljeno 7.10.2014


August Koren 1933. – 2014.

Dugogodišnji član i predsjednik Nadzornog odbora DVD-a Gračani gospodin August Koren preminuo je u bolnici u ponedjeljak 4. veljače 2014.
Gospodin Koren rođen je 9. travnja 1933. u mjestu Ključ u Hrvatskom zagorju, gdje je završio osnovno obrazovanje. Školovanje i životni put nastavio je u Zagrebu gdje je stekao mirovinu u tvrtki Lipa na radnom mjestu direktora. Nastanivši se u prigradskom naselju Gračani postao je vrlo aktivan, pa je tako obnašao dužnost mjesnog odbornika i matičara te predsjednika mjesne zajednice Gračani. U DVD-Gračani učlanio se je davne 1976. godine te je u društvu od toga dana sve zadatke i povjerene dužnosti izvršavao savjesno i predano. Godinama je obnašao dužnost člana Upravnog i Nadzornog odbora, a rad u društvu aktivno je nastavio i kao vatrogasni veteran, pa je tako posljednju godinu bio izabran na dužnost predsjednika Nadzornog odbora DVD-a Gračani. Za svoj predani rad u vatrogasnoj organizaciji primio je više priznanja od DVD-a Gračani, Vatrogasne zajednice Grada Zagreba i Hrvatske vatrogasne zajednice.
Dragi Auguste zahvaljujemo ti na svemu što si radio na dobrobit našeg društva. Ostati ćeš nam u trajnom sjećanju kao vatrogasac i prijatelj.
Neka ti je velika hvala i slava.
Članovi DVD-a Gračani
Objavljeno 10.2.2014


Ivan Malović (Šošo) 1928.- 2013.

Član DVD-a Ivanja Rijeka, Ivan Malović (Šošo) preminuo je u subotu 02.03.2013. godine u 85-oj. godini nakon duge i teške bolesti. Rođen je 10.lipnja 1928.godine u Zagrebu.
Radu Dobrovoljnog vatrogasnog društva pridružio se 1946. godine sa 18 godina i ostao mu vjeran do kraja života. Svoj najveći doprinos društvu dao je 50-tih godina 20. stoljeća, kada je sa vatrogasnom desetinom DVD-a Ivanja Rijeka osvojio 1. mjesto na državnom natjecanju 12.10.1952. u Zagrebu.
S velikim veseljem i predanošču pomagao je radu društva do posljednjih dana svoga života.
U ime DVD-a Ivanja Rijeka i prijatelja, hvala ti za sve Ivane!

Damir SandelićObjavljeno 11.3.2013


Ivan Predragović 1938. - 2012.

U Zagrebu je u 74. godini života umro Ivan Predragović koji je od 1958. godine bio član DVD-a Otrovanec (VZO Pitomača), a od 2002. godine član je DVD-a Blato (VZGZ).
Gospodin Ivan Predragović je 2008. godine primio spomenicu HVZ-a za 50. godina rada u vatrogasnoj organizaciji, a 2011. godine dobitnik je Priznanja Vatrogasni veteran HVZ-a.
Ivan Predragović ostat će u našem naselju, kao i među članicama i članovima DVD-a Blato, trajno upamćen kao aktivan i vrijedan vatrogasac, koji uvijek može biti uzor mladima, te kao uzoran vjernik i plemenit čovjek.

DVD Blato
Objavljeno 20.9.2012


PAVLE BONETTI 2001. – 2012.

Prošlo je 11 godina od kada su se posljednji puta prijatelji iz vatrogasnih društava, članovi obitelji i predstavnici MUP-a oprostili u zagrebačkom krematoriju od Pavla Bonettija. Prerana smrt zatekla je g. Bonettia 17. kolovoza 2001. godine na dužnosti predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Zagreba i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zagreb u 71. godini života.
Pavle Bonetti rodio se u Splitu 1930. godine, gdje je završio osnovno školovanje, a zatim dolazi u Zagreb. Nakon završene gimnazije studirao je na Tehničkom fakultetu, a zaštitom od požara bavio se od 1955. Svoju impresivnu vatrogasnu karijeru započeo je kao mladi inženjer kemije zaposlivši se na mjestu savjetnika, a 1970. godine postavljen je na zapovjednu dužnost te nakon toga postaje zapovjednikom Vatrogasne brigade Zagreb. Od 1957. kad je otvorena pa do 1967. godine, uz redovne poslove, predavač je i u Vatrogasnoj školi. Uvaženi stručnjak i iskusni vatrogasac pokazao se i kao vrstan organizator, te tako od 1978. do 1993. godine obnaša dužnost načelnika Centra zaštite od požara Zagreb, a nakon toga mu je povjerena dužnosti Područnog vatrogasnog zapovjednika u Policijskoj upravi Zagreb. Do odlaska u mirovinu 1996. godine, obnaša dužnost načelnika Odjela za vatrogastvo te načelnika Sektora zaštite od požara i civilne zaštite PU Zagrebačke.
Uz profesionalne dužnosti svojim djelovanjem kontinuirano doprinosi dobrovoljnom vatrogastvu, gdje je više godina obnašao dužnost predsjednika matičnog DVD-a Zagreb i dužnost predsjednika VZ Grada Zagreba, a svojim je radom postigao veliki napredak vatrogasne organizacije u Gradu Zagrebu. Imao je velik osjećaj odgovornosti za rad, za zajedništvo i zalaganje, a iznad svega bio je brižan u radu s mladim vatrogasnim članovima na koje je nesebično prenosio svoje znanje. I u svoje slobodno vrijeme, taj marljivi vatrogasac bavio se strukom, često kao mentor na Višoj školi za sigurnost na radu i zaštitu od požara.
Za Domovinskoga rata Pavle Bonetti organizirao je postrojbe za gašenje požara u rafineriji nafte Sisak, kao i u Petrinji u vrijeme agresorskih razaranja, te na području Zagreba i Zagrebačke županije. Tijekom oslobodilačkih akcija "Bljesak" i "Oluja" sudjelovao je također u organiziranju ekipa obveznika civilne zaštite.
Za cjelokupan svoj rad odlikovan je mnogim visokim vatrogasnim odlikovanjima, među kojima i najvišim državnim. Njegov lik i doprinos vatrogastvu zauvijek će ostati upisani u 140 godina dugoj povijesti Zagrebačkog vatrogastva, a svakako se može svrstati među najveće članove vatrogastva u Republici Hrvatskoj.
Objavljeno 13.8.2012


SREČKO VUZEM 1930. - 2012.

Član DVD-a Zagreb gospodin Srečko Vuzem preminuo je 12. srpnja u 83. godini života. Velečasni Srečko Vuzem rođen je u Brezovoj Gori, općina Bednja u Hrvatskom zagorju 3. siječnja 1930. godine. Po završetku bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, zaredio se i postao RKT svećenikom te je tu dužnost vršio punih 57 godina. Član DVD-a Jasenovac postao je 9. veljače 1960. godine, a 1978. godine prešao je u DVD Zagreb. I pored svih svojih mnogobrojnih obaveza svećenika vrlo aktivno je sudjelovao u radu društva. Obnašao je dužnosti tajnika i blagajnika, kako matičnog vatrogasnog društva tako i Vatrogasnog saveza općine Centar – Zagreb, a u više mandata bio je član Upravnog odbora DVD-a Zagreb. Sudjelovao je u mnogim aktivnostima VZ Grada Zagreba te nesebično pomagao svim vatrogascima, posebice bratskom društvu Hrašče te susjednom i prijateljskom društvu Gračani. Sa svojim prijateljima vatrogascima dijelio je dobro i zlo te mu ništa pri tome nije bilo teško. Često se volio šaliti i bio velika potpora bilo na vatrogasnim vježbama, skupštinama ili proslavama prijateljskih društava ili pak prilikom posjetima starijim i bolesnim članovima, kojima je trebalo pružiti utjehu. Srečko je osim svećeničkog, koje mu je bilo životni poziv, jako volio i vatrogasno zanimanje te se osposobio za sva vatrogasna zvanja, od vatrogasca 1972. godine, do višeg vatrogasnog časnika I klase koje je stekao 1988. godine. Za svoj doprinos vatrogastvu nagrađivan je najvišim vatrogasnim priznanjima: 1995. Medaljom za posebne zasluga, 2006. Poveljom Đure Deželića, a 2010. godine primio je spomenicu vatrogasni veteran povodom 50 godina rada u vatrogasnoj organizaciji. Mnoge članove svog, ali i drugih vatrogasnih društava pratio je kao svećenik i prijatelj u raznim trenucima života, od pružanja svetih sakramenata, do ispraćaja na posljednji počinak. Redovno je aktivno sudjelovao u misnom slavlju povodom obilježavanja Dana Svetog Florijana – zaštitnika vatrogasaca, čiji je zagovor uvijek zazivao. Šalio se uvijek i do posljednjeg dana, prilikom posjeta članova društva u svećeničkom domu na Zagrebačkom Kaptolu i nikad nije dao naslutiti ništa o svojim teškoćama i problemima. Članovi DVD-a Zagreb zahvalni su svom velikom prijatelju velečasnom Srečku za sve ljudsko djelovanje i pomoć svakom članu kada je to bilo potrebno, a za uzvrat njegov će lik zauvijek ostati zapisan na najsvjetlijim stranicama 140 godina duge povijesti najstarijeg društva u Zagrebu.
Objavljeno 6.8.2012
Vijesti iz društava


5. Vatrogasno odbojkaški turnir
Objavljeno 6.9.2021

Sustavi zaštite zračnog prometa
Objavljeno 19.8.2021

Ronilački vikend DVD-a Trnje
Objavljeno 12.8.2021

Zagrebačka vatrogasna utrka
Objavljeno 18.7.2021

Članice na webu

osmrtnic livno osmrtnice smrtovnice