Biciklima u Novu Gradišku

DVD Blato verojatno je prvo vatrogasno društvo u Republici Hrvatskoj, moguće kroz cijelu povijest hrvatskog vatrogastva, a koji se pozivu na skupštinu prijateljskog DVD-a odlučio doći biciklima.

Ideja jest u promociji rekreativnog sporta i vatrogastva, odnosno u jasnoj poruci kako biti vatrogasac ne znači samo intervencija i veselje se na vatrogasnoj skupštini, već u dobrovoljnom vatrogastvu ima prostora za daleko više sadržaja i aktivnosti. Kroz ovaj vid aktivnosti DVD Blato želi privući mlade ljude u vatrogastvo, pružajući im i druge sadržaje izvan vatrogasnog posla i poziva. Isto tako DVD Blato ponosni je i redoviti sudionik biciklističkog maratona u spomen na stradale kornatske vatrogasce (Zagreb-Vodice, 3 dana, krajem kolovoza svake godine), pa smo dolazak na skupštinu jednog od najstarijih DVD-a u Republici Hrvatskoj željeli iskoristiti i kao dio priprema za predstojeći ovogodišnji maraton.
Dana 29. travnja, sa startom u 7,43 sati na Servisno-industrijskoj cesti u Zagrebu (preko puta tvornice Ledo d.d.) trojica vatrogasaca i rekreativna biciklista krenuli su na biciklističku rutu prema Novoj Gradiški. Radi se o kolegama: Hrvoje Jušinski, Roko Šute i Ivan Mance, a sve u pratnji vozila s vozačem Tomislavom Jajetićem.

Ruta je prolazila starom cestom kroz mjesta: Rugvica, Ivanja Reka, Ivanić Grad, Križ, Popovača, Voloder, Kutina, Ilova, Lipovljani, Novska, Okučani i Nova Gradiška. Vožnja je efektivno trajala 6 sati i 14 minuta, a sa kratkim oporavkom i stajanjima u Ivanić Gradu, Lipovljanima i Okučanima ruta je ukupno trajala 7 sati i 32 minute. Prosječnom brzinom vožnje od 24,2 km/h te sa prijeđenih 151,2 km. Ovdje govorimo o vrlo zahtjevnoj i ozbiljnoj biciklističkoj ruti, a koje se ne bi posramili niti profesionalni biciklisti u svojim pripremama.
Svakako bismo željeli istaknuti angažman našeg kolege Zlatka Pješa zapovjednika DVD-a Lipovljani, koji nas je dočekao sa hvale vrijednom okrjepom i vatrogasnom podrškom. Bez organizirane stajanke u Lipovljanima bilo bi gotovo nemoguće ovu rutu privesti njenom uspješnom kraju, pa se i ovom prigodom zahvaljujemo.
U konačnici, a uz veliku organizacijsku podršku Siniše Makovičića predsjednika DVD-a Nova Gradiška i zapovjednika JVP Nova Gradiška, dokopali smo se Okučana gdje nas je dočekala dodatna pratnja vatrogasnog vozila DVD-a Nova Gradiška i biciklističkog kluba Psunj iz Nove Gradiške. Tako smo rutu od Okučana do Nove Gradiške odradili na visoko profesionalnoj razini skupine biciklista uz pratnju dva vatrogasna vozila (ispred i iza skupine).

Dolaskom u vatrogasnu postrojbu DVD-a Nova Gradiška završili smo ovu, nešto više od šest sati i 151 km dugu rutu, te time vjerujemo postavili nove standarde u dolascima i posjetama kolegama vatrogascima iz prijateljskih i bratskih DVD-a.

Vjerujemo da će i kroz ovu akciju naši kolege vatrogasci, ali i građani izvan vatrogastva prihvatiti kako je biti vatrogasac jedan častan i plemenit poziv, koji nosi svoje svakodnevne opasnosti i rizike, no isto tako biti vatrogasac jest i mnogo više od poziva. To je stil života, način stjecanja prijateljstava i suradnje, ali i način ispunjenja sebe kao osobe kroz različite aktivnosti i sadržaje koje vatrogastvo pruža, a jedna od njih je svakako i biciklizam.
Stoga ovdje predlažemo i uvođenje novog pojma u vatrogasnu terminologiju: vatrogasni biciklizam-vatrogasni biciklist.

Ivan Mance-DVD Blato
Objavljeno 9.5.2017


Vijesti iz društava


5. Vatrogasno odbojkaški turnir
Objavljeno 6.9.2021

Sustavi zaštite zračnog prometa
Objavljeno 19.8.2021

Ronilački vikend DVD-a Trnje
Objavljeno 12.8.2021

Zagrebačka vatrogasna utrka
Objavljeno 18.7.2021

Članice na webu
osmrtnic livno osmrtnice smrtovnice