Preventivna akcija Jumicar

Preventivna akcija Program prometne kulture za najmlađe, održana je u organizaciji Jumicar Hrvatska s partnerima MUP, Crveni Križ i DVD Gračani u OŠ Markuševec, dok je gostujuća škola bila OŠ Gračani. Uvaženi gost na manifestaciji bio je predsjednik Gradske četvrti Podsljeme gospodin Krešimir Kompesak.

Program Jumicar, nastao je prije 2 desetljeća u Finskoj, a uspješno se već godinama provodi u većini europskih zemalja. U Hrvatskoj je prisutan već četvrtu školsku godinu, a kroz obuku je prošlo više od 20.000 učenika drugih i trećih razreda u preko 140 osnovnih škola, uključujući područne.
Veliko značenje za preventivni odgoj djece u prometu, utemeljen na pedagoškim standardima razvijenog dijela Europe i prihvaćenog od prometne i školske struke, a najviše od učenika i roditelja, u našoj zemlji prepoznali su i podržali:
-Ministarstvo unutarnjih poslova,
-Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta,
-Agencija za odgoj i obrazovanje,
-Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije,
-Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport grada Zagreba
-Hrvatska vatrogasna zajednica
-Hrvatski Crveni križ

Sam program je koncipiran u dva dijela:
Prvi dio, koji se održava u školi, je multimedijsko predavanje o prometnim pravilima, ulozi svih sudionika i poželjnog ponašanja u prometu, dok je drugi dio praktičan, tj. uključuje samostalnu vožnju malim automobilima na prometnom poligonu uz nadzor i asistenciju instruktora i prometne policije. Po provedenoj obuci djeca dobivaju Jumicar vozačke dozvole
Tijekom obuke djeca su prolazila i kroz radionice DVD-a Gračani te Crvenog križa, gdje su poučena o opasnostima i rizicima nastanka požara kao i mjerama zaštite te osnovama prve pomoći.

DR
Objavljeno 17.9.2016


Najave
Vijesti iz društava


Jedan dan sa vatrogascima
Objavljeno 8.7.2019

Jasmina u Arizoni
Objavljeno 30.6.2019

Dan otvorenih vrata u Trpucima
Objavljeno 22.5.2019

Jasmina u Novom Zelandu
Objavljeno 19.5.2019
Više

Članice na webu